Stralen algemene informatie

Stralen is de meest ideale voorbehandelingsmethode, omdat roest en andere verontreinigingen grondig worden verwijderd. Met de huidige straalmiddelen kunnen stalen, aluminium en zelfs kunststof auto`s gestraald worden.

Stralen is tegenwoordig op veel verschillende manieren mogelijk. De keuze in straalmiddelen is overweldigend. Veel gebruikte soorten in de restauratie zijn Aluminium oxide (Corund), Glasparel, Soda (natriumbicarbonaat), Walnotenschaal, Calciumbicarbonaat, kunststof granulaat etc. etc. Wij kunnen u helpen bij de keuze voor een geschikt straalmiddel voor uw toepassing.

Reinheid: stralen van staal kan in verschillende kwaliteiten aangeduid worden. De aanduidingen voor de kwaliteit van straalwerk worden in ISO 8501-1 straalnorm omschreven met de letters SA aangevuld met een cijfer.

SA 1 = Licht stralen
SA 2 = Zorgvuldig stralen
SA = Zeer zorgvuldig stralen
SA 3 = Stralen tot zilverblank

SA 2½ tot SA 3 is de norm voor restauratie werkzaamheden, hieronder een aantal voorbeelden:

Sa 1 – licht stralen
Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen. 

Sa 2: Zorgvuldig stralen
Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede het grootste deel van walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen. Eventueel nog aanwezige verontreinigingen moeten stevig vastzitten (niet verwijderbaar met en stomp (plamuur) mes).

Sa 2½: Zeer zorgvuldig stralen
Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen. Eventueel nog aanwezige sporen van verontreiniging mogen slechts als lichte verkleuring in de vorm van vlekken of strepen zichtbaar zijn.

Sa 3: Stralen tot zilverblank
Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van walshuid,
roest, verflagen en vreemde materialen. Het moet een gelijkmatige metaalkleur hebben.